aaaac3
Асасинс крид од 29 декември

Асасинс крид

Оргинален наслов: ASSASSIN'S CREED

Жанр: акција, авантура, фантазија

Година: 2016

Земја на потекло: САД, Франција

Јазик: англиски јазик

Сценарио: Бил Колаџ, Адам Купер

Режија: Џастин Курзе

Улоги: Мајкл Фасбендер, Марион Котијар, Џереми Ајронс

Калум Линч, чиј лик го толкува Мајкл Фасбендер, открива дека е потомок на тајното друштво „Асасин“ благодарение на револуционерната технологија која ги отклучува неговите генетски сеќавања. Со  нејзина помош тој ќе ги проживее авантурите на неговиот предок Агилар кој живеел во 15 век во Шпанија. Откако ќе се здобие со неверојатно познавање и моќ, Линч ќе се врати во современата доба за да им се спротистави на опасните и моќни витези-темплари.

„Асасинс крид“ е една од најуспешните акциони ири на денешницата, а ова е прв филм снимен според неа.

Режијата е на Џастин Курзел, а покрај Фасбендер глуми и оскаровката Марион Котијар, Мајкл Кенет Вилјамс и Џереми Ајронс