Во кината од 23-ти ноември

Оваа есен ни донесува уште една маестрална изведба на режисерот Џорџ Лантимос – филмот “Снимањето на Светиот ирваленд” со Колин Фарел и Никол Кидман во главните улоги.

Гардијан го опиша филмот “Атентатот на Светиот ирваленд” како “Сурова судирница”, додека Фајненшал тајмс го нарекува “Врвот на психолошкиот ужас”.

Лантимос е режисер кој е познат по својот препознатлив стил на режија, но исто така и за континуирана работа:

– Во еден момент сфатив дека повеќе сакам да снимам помали филмови што можам да ги контролирам, но многу поголеми филмови во кои не можам да ја следам мојата визија.

Lantimos е познат по секогаш преземање на одреден превентивен пристап кон интервјуа со актери кои би можеле потенцијално да станат дел од неговите филмови. Ова беше случај со Никол Кидман, со кого првпат не успеа да постигне соработка во филмот “Омар”, но го одржуваше контактот, бидејќи според него, Никол “направи домашна задача” и го положи тестот.

– Никол бара филмаџии откако ќе ја запознае нивната работа, бидејќи тогаш знае дека тој сигурно сака да работи со нив, рече Лантимос, додавајќи: “Знаевме дека ние се сакаме едни со други”. Очигледно, таа ми се допадна. Таквите работи се брзо научени.

Филмот “Убиство на Светиот северен елен” ќе има можност да ја види публиката од 23 ноември во театри низ целата земја.