Synopsis

Откако ќе го спаси од ќотек Артуро, млад потомок од средната класа во индустријата, морнарот Мартин Идн е поканет во семејната куќа на момчето. Тука ја запознава Елена, убавата сестра на Артуро и се заљубува во неа на прв поглед. Културната и префинета млада жена станува не само предмет на наклонетост на Мартин, туку и симбол на социјалниот статус што тој се стреми да го достигне. По цена на огромни напори и надминување на препреките поради неговото скромно потекло, Мартин го следи сонот да стане писател. Под влијание на постариот интелектуалец Рас Брисенден, тој се вклучува во социјалистичките кругови, доведувајќи се во судир со Елена и нејзиниот буржоаски свет.